2 februari 2024
19:00

Orsa IK

Referat: Hofors HC - Orsa IK

Den här matchen hade annonserats som något av en omstart från oss i klubben och en omstart blev det också. Förutsättningarna såg helt annorlunda ut idag än när vi mött Orsa tidigare och det var något dalmasarna också fick känna på. Vi är desperat oturliga att inte få tre poäng med oss hem och Orsa får nog skicka ett tack till domaren i det här fallet men vi kommer till det sen. Från läktaren är det uppenbart vad full trupp betyder och fyra kedjor kan göra (även om 4e linan inte fick spela i tredje). Vi trycker tillbaka Orsa sista halvan av tredje perioden och pumpar på på ett sätt vi aldrig kunnat göra tidigare när vi saknat spelare. Jag vet att det alltid är en diskussion vad som är bäst - tre eller fyra kedjor - jag tillhör de som anser att vi ska ha fyra kedjor. I den bästa av världar har klubben en bra plan att ha en fjärdelina bestående av J-20 spelare och jag hoppas att vi kommer dit i framtiden. Det är vår plan i alla fall och vi behöver lägga stort fokus på vår ungdomsverksamhet. Vi har idag en riktigt bra ungdomsansvarig i Mikael Evertsson så det finns en positiv framtidstro i klubben.

Matchen då? Orsa är ett starkt lag i toppen av vår serie och jagar play off så de hade också massor att spela för. Första perioden börjar i högt tempo och det märks direkt att det är ett helt annat Hofors HC vi får se denna kväll. Efter sju minuter åker vi på ett lagstraff för för många spelare på isen som vi dödar. Coach Elfsberg berättade innan matchen att det var viktigt att hålla sig ifrån utvisningsbåset då vi vet att Orsa är starka i powerplay. Han berättade också att vi hade utsedda linor för både powerplay och boxplay. Tyvärr lyckades vi inte fixa videon denna gång men ny intervju kommer inför matchen mot Valbo. Hur som helst så tar Steelers ledningen efter 11:19 efter fint spel av "Valbokedjan" där # 21 Noel Lengstam sätter pucken efter förarbete av #11 Isac Enmarker och # 17 Sebastian Sjödin. Den kedjan såg bra ut kvällen igenom. Orsa är dock farliga perioden igenom och skapar en hel del chanser. Ska sägas att # 1 Jim Elfsberg är bra matchen igenom och utses rättvist till matchens bästa hemmaspelare. # 23 Edin Muminovic får sitta på botbänken 2 minuter för interference men gör överlag ett mycket stablt intryck i försvaret. Vi dödar powerplay även denna gång men efter 14:31 får Jim dock kapitulera när Mattias Mårten trycker in 1-1 för Orsa. Steelers tappar dock inte fart utan tuggar vidare och efter 16:25 gör # 7 Gustav Nordström 2-1 på pass från # 29 Marcel Kanera och # 2 Isak Hultman. Kanera ser riktigt bra ut med sin erfarenhet från Kalix i division ett och kommer bli en tillgång under säsongsavslutningen. Från läktaren så var det många som undrade varför en av våra mest poängstarka forwards # 18 Jegor Romanov hamnat i fjärdelinan men det är något som coacher Elfsberg/Andersson rättar till inför andra perioden. Det som oroar lite är att vi släpper till hela 21 skott från Orsas sida vilket vi behöver jobba på. Jim är som tur var en jätte i målet. Skott 12-21 i första peridoen.

Andra perioden blir till stora delar ett ställningskrig mellan två lag som tar ut varandra. Orsa kvitterar till 2-2 redan efter 37 sekunder där vi gör ett individuellt misstag som blir kostsamt. Resten av perioden blir mållös. Vi får chansen i Powerplay då Axel Byström i Orsa sitter utvisad men vi lyckas inte åstadkomma något framåt. # 28 Nils Elfsberg får sitta utvisad för hooking men även det boxplay klarar vi av med viss tur. Orsa är fortsatt det lag som håller i taktpinnen och vinner skotten med 19-7 men Jim är tät i målet och håller oss kvar i matchen.

Tredje perioden blir ett målfyrverkeri med bra spel från båda lagen med Hofors i förarsätet i målprotokollet hela tiden. Vi tar ledningen efter 3:22 # 25 Linus Hedström då Orsas Axel Byström återigen sitter på utvisningsbänken. Det återstår då bara sex sekunder av utvisningen. Linus skjuter ett lurigt skott från blålinjen som letar sig in i Jakob Bälters högra hörn. Passet kommer från # 7 Gustav Nordström och # 14 Emil Eriksson. Ledningen står sig tyvärr inte så länge. Efter 4:45 visas # 2 Isak Hultman ut för boarding och vi visste ju att Orsa var bra i Powerplay. Oskar Olsson gör 3-3 för Orsa efter 5:46 där vi har kontroll på pucken men skickar upp en rensning mitt framför eget mål som Orsa plockar ner på volley och sen är det mål i baken. Matchen står sedan och väger men Hofors tar över allt mer. Sista fem minuterna pumpar vi på i våg efter våg och det är för undertecknad tydligt vad en full trupp med fyra kedjor betyder för orken. Ska vi köra med bara tre kedjor får nog Elfsberg/Andersson köra en tuff försäsong inför nästa säsong med mycket grundträning. Hur som helst så till slut trycker # 7 Gustav Nordström in 4-3 efter 19:13 och många var vi nog som trodde att det skulle bli det matchvinnande målet efter hur spelet såg ut. Passen kommer från # 25 Linus Hedström och # 28 Nils Elfsberg. Orsa tar direkt time out och lyckas få tryck när man tar ut målvakten. Det blir tekning i Hofors försvarszon med 12 sekunder kvar och på något sätt letar sig skottet från Orsas Oskar Olsson in i målet samtidigt som signalen ljuder. Det blir lite kalabalik men huvuddomare Mattias Zetterqvist dömer mål. Ingen vet nog säkert om pucken var inne i tid - inte ens domarna själva - och det finns ingen videokoll tyvärr. Personligen tror jag nog tiden var ute då signalen går sekunden efter tiden är ute men det spelar ingen roll. Domaren dömer. Skotten i tredje slutar 10-11 och Hofors gör sin bästa period i matchen.

I förlängningen som kommer skapar båda lagen flera vassa chanser men något mål blir det inte. Skotten 1-2. Skott totalt: 30-54 i Orsas favör. Straffläggningen blir en uppvisning i sumpade straffar men Orsas Ålänning Samuel Hansen sätter sin och Orsa vinner matchen.

Sammanfattningsvis en mycket oturlig poängförlust och lite typiskt ett lag i botten av tabellen så studsar det emot och domslut går oss emot. Samtidigt är detta ett gigantiskt steg framåt och vi pressar ett topplag i 60 minuter med ett nytt lag som inte hunnit spela ihop sig. Orsa tillåts göra mål ett par gånger efter att vi inte spelar enkelt och noggrannt i egen zon. Vi tar beslut att göra svåra saker som resulterar i brytning och mål i baken. Vi behöver vara mer noggranna i egen zon och spelar enklare. Efter Valbomatchen idag får laget hela vecka på sig att träna ihop sig och snacka ihop sig inför GGIK hemma på fredag. Mycket positivt med tre backpar och fyra kedjor. Jag hoppas fjärdekedjan förstår att de är lika viktiga som alla andra i laget även om de inte fick mycket speltid i tredje perioden. Alla har en viktig funktion och alla spelare kommer behövas i ett tätt och tufft kval. Skador och sjukdomar kommer komma.